Så planerar du en begravning

När en anhörig går bort är det mycket att tänka på. Att mitt i sorgen planera en begravning kan vara väldigt tufft eftersom det är mycket som ska tänkas på och planeras. Du kan alltid ta hjälp av en begravningsbyrå om du inte orkar med allt själv.

Att mista en anhörig är en av det tuffaste situationerna som du behöver gå igenom i livet. Att mitt i sorgen planera en begravning kan vara väldigt betungande. Men du kan få hjälp vid begravning av en begravningsbyrå vilket kan underlätta oerhört mycket. Det kan vara svårt att ta beslut och tänka på allt praktiskt och att då ha en begravningsbyrå att luta dig mot kan vara guld värt. En begravningsbyrå kan hjälpa dig att skapa en vacker och personlig ceremoni. En begravningsbyrå kan också hjälpa till med en massa andra saker som rör begravningen om du önskar det.

Begravningsbyrån kan bistå dig med hjälp kring:

  • Dödsannonsen
  • Kistan eller urnan
  • Gravstenen
  • Minnesstunden
  • Transport
  • Blommor eller annan utsmyckning

Närmast anhörig har huvudansvaret över begravningen

Det går att planera en begravning på lite olika sätt och om du är den närmaste anhörig är det du som har huvudansvaret. Det är vanligt att begravningen sker i Svenska kyrkan men det går att göra på många andra sätt också som att ha en borgerliga begravningar utan religiösa inslag. Du behöver faktiskt inte anordna någon begravning alls men en begravning är för många ett tillfälle då ett sista avsked tas av den avlidne och det kan vara bra för sorgeprocessen.

Begravningsceremonin kan se olika ut

När du ska planera en begravning kan du börja att ta reda på om den avlidne hade några specifika önskemål. Det är viktigt att ta hänsyn till önskemålen om sådana finns. Du ska även bestämma vart begravningen ska hållas. Det går att ha en begravningsceremoni i en församlingssal, kapell, i hemmet, i en trädgård, på en strand eller i direkt anslutning till begravningsplatsen. Om du vill ha en präst är det bra att prata med denne om du vill ha den någon annanstans än i kyrkan. Gravsättningen ska också bestämmas om det inte redan är bestämt av den avlidne. Det går att begrava kroppen i en kista eller kremera den. Om kroppen kremeras går det att begrava urnan eller sprida askan på ett tillåtet ställe.

Planera ordentligt

Det är mycket att tänka på när du ska planera en begravning. Därför kan det vara bra att göra en noggrann planering om du ska göra allt själv. Skriv gärna en checklista med allt som behöver fixas. Planera också när du ska göra alla saker på listan, det är inte roligt att stressa. Förhoppningsvis är du inte helt ensam i detta och kan ta hjälp och stöd av en närstående.

Viktigt att veta

Något som är bra att veta är att den avlidne måste gravsättas eller kremeras inom 30 dagar efter dödsfallet. Därför är det vanligt att också hålla begravningen inom 30 dagar. Det går såklart att ha en minnesstund efter att kroppen begravts. Om kroppen kremeras är det ingen direkt panik med själva ceremonin.

Scroll to top