Så begraver du en anhörig under Coronapandemin

Att ha en nära vän eller anhörig som avlider under Coronapandemin är en väldigt speciell situation. Pandemin har gjort att det är väldigt få som får vara med under en begravningsceremoni, vilket gör att det blir ett annorlunda farväl. Under pandemin kan det vara fördelaktigt att hålla en mindre privat minnesstund hemma eller utomhus.

Coronapandemin har satt samhället i en mycket speciell situation där bland annat begravningar har fått begränsas rejält för att minska smittspridningen och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Eftersom begravningen är en stor del i sorgeprocessen kan det bli problematiskt för alla att kunna ta farväl. Kyrkliga begravningar faller inom ramen för allmänna sammankomster vilket medför att endast 20 personer får vara med på begravningen. Många vill spara begravningen till senare men reglerna är sådana att den avlidne måste kremeras eller gravsättas inom en månad men helst snarast möjligt.

Mindre privat minnesstund eller endast gravsättning

Burial,,People,And,Mourning,Concept,-,Unhappy,Woman,With,RedOm du vill skräddarsy en begravning utifrån din situation och ekonomiska förutsättningar är abclillabegravningsbyran.se ett väldigt bra alternativ. De hjälper dig att på bästa möjliga sätt ta avsked och hjälper dig med så mycket eller lite du vill. I dessa tider är det bästa att följa rekommendationerna och hålla en mindre ceremoni eller bara ha en gravsättning för att inte sprida smittan vidare. Det skulle vara olyckligt om någon annan dog i Corona. Det kan också finnas vissa fördelar med en mindre ceremoni, som att det blir en mer intim stund tillsammans med dem som närvarar.

Alternativ som finns under Coronapandemin

Vill du verkligen ha en begravning eller minnesstund med en större folksamling kan du vänta på att Coronapandemin ska ebba ut, men då behöver kroppen kremeras. Andra alternativ kan vara att ha en liten begravning med de närmaste och filma eller livesända den så att andra som inte kan vara med kan ta del av ceremonin. Det går också att ha en borgerlig begravning som inte räknas som allmän sammankomst men då finns det andra rekommendationer och lagar som styr en sådan ceremoni. Församlingen är den som bestämmer hur dessa lagar och regler ska tillämpas.

Scroll to top