Fri kärlek främjar din relation

En sund relation kräver egentid, gemensam tid och respekt. I en del förhållanden kan dessa tre hamna i obalans och kan grunda i ett beroende av varandra. Vad innebär detta och hur kan du förebygga? Vi förklarar. 

Tidigt i ett förhållande vill paret alltid umgås med varandra och inte lämna varandras sida. I längden kan däremot detta bli ett skadligt beteende om inte varje individ har tid för sig själv och prioriterar egentid. Självständighet är en viktig ingrediens i ett hälsosamt förhållande och ett beroende av din partner kan stjälpa mer än hjälpa. 

En balans mellan ensamma och tillsammans

Vanor som du själv har kan vara svåra att upptäcka om du inte blir uppmärksammad om dem. Beteenden som får dig att känna ångest kring din partner är inte bra och bör vänjas bort för att ha en sund relation. När du börjar känna dig ensam även fast du och din partner spenderar mycket tid ihop kan det vara ett tecken på ett tidigt beroende. Ett annat tecken kan vara att du känner att din partner bör lägga all sin uppmärksamhet på dig och inte sina kompisar eller familj.

För att en relation ska må bra i längden behöver förhållandet innehålla två individer, inte en. Med detta menas att du som person ska fortfarande vara en egen själ och ha dina egna behov. Du ska kunna träna på egen hand, ha egna hobbies och ha tid för dina kompisar utan att din partner sätter sig emot. Ett bra förhållande har en jämn balans mellan egentid och tid med varandra. 

Om du känner att du och din partner börjar växa ihop, fundera på vad som gör att du känner på detta vis och prata med din partner om problemet. Kanske kan ni komma på en lösning ihop?

Scroll to top